Dansk håndbold ved de Olympiske Lege

Written by admin on November 11, 2018 Categories: boxerligaerne

Danmark er kendt som en af de bedste nationer i verden inden for håndbold. Dette skyldes både en guldregn ned over Danmark mellem 1996 og 2004 samt den seneste succes med de danske håndboldherrer.

Danmark nåede ikke langt til de Olympiske Lege i 2008, på trods af imponerende indsatser fra blandt andet Mikkel Hansen så røg Danmark ud i kvartfinalen mod Kroatien. Kvartfinalen blev også sidste stop ved OL i London i 2012, da vores svenske naboer formåede at score to mål mere end danskerne. Med to middelmådige præstationer ved henholdsvis OL i Beijing i 2008 og OL i 2012 i bagagen stod det klart, at Danmark skulle præstere ved OL i Rio de Janeiro i 2016.

Ingen danskere kan klage over de danske håndboldherrers præstation i Brasilien, da de formåede at gå hele vejen, idet de fik guldet om halsen, efter de vandt finalen mod Frankrig. Dermed skrev danskerne historie ved at vinde de første medaljer i mændenes håndbold ved Sommer-OL. Disse medaljer skal forsvares ved OL i Tokyo i 2020.

De danske håndbolddamer er de mest succesrige ved OL. Dette gælder, både når man sammenligner de danske håndbolddamer og håndboldherrer indbyrdes, samt når man sammenligner de danske håndbolddamer med andre nationer. Tre gange guld er det blevet til i historien, og dermed topper danskerne listen over de mest succesrige nationer i disciplinen for damehåndbold ved Sommer-OL.

Dog skal det nævnes, at andre nationer som Sydkorea og Norge har vundet medaljer i damehåndbold seks gange ved de Olympiske Lege. Begge nationer har vundet guld to gange hver, mens Sydkorea er løbet med sølvet tre gange samt bronze en enkelt gang i historien. Norge har ud over sine to guldmedaljer også vundet henholdsvis to gange sølv og to gange bronze.

Danmarks gyldne æra inden for damehåndbold er dog ved at være et stykke tid siden. De tre danske OL guldmedaljer i damehåndbold stammer fra OL i Atlanta 1996, OL i Sydney i 2000 og OL i Athen i 2004. Danskerne kvalificerede sig ikke engang til at forsvare sit guld ved OL i Beijing i 2008, og vores nation var heller ikke repræsenteret i disciplinen damehåndbold ved OL i London i 2012 eller i OL i Rio i 2016.

I 2013 valgte IOC Tokyo som vært til Sommer-OL i 2020. Her vil der være 12 nationer, der dyster i damehåndbold samt 12 nationer, der dyster i herrehåndbold. Japan er som værtsnation allerede en af de 12 nationer, der er sikret at dyste både i damehåndbold og herrehåndbold.

Hvis de danske håndbolddamer skal lykkes med at komme tilbage til OL efter 16 års fravær, skal de helst vinde EM i håndbold i Frankrig eller VM i håndbold i Japan. Hvis det ikke lykkes at vinde en af de to turneringer, skal danskerne sikre sig en af de to pladser, der er mulighed for i IHF OL-kvalifikationen, som bliver spillet i marts 2020.

Det samme gælder mere eller mindre mændene. De danske håndboldherrer har mulighed for at sikre sig en gylden billet til OL i Tokyo ved at vinde enten VM i 2019, som bliver afholdt i Tyskland og Danmark i januar 2019 eller EM i 2020, som bliver afholdt i Østrig, Norge og Sverige. Lykkes det ikke i en af de to turneringer, har mændene ligeledes mulighed for at snuppe en af de to OL-billetter ved IHF OL-kvalifikationen i april 2020.

Comments Off on Dansk håndbold ved de Olympiske Lege